Kotielektroniikan yksityisyyden ja tietojen suojaaminen

Author

Categories

Share

Nykyään suuri osa kotona vietetystä ajasta vietetään tietokoneen tai puhelimen äärellä. Laskut maksetaan digitaalisesti, ostokset pystyy tekemään verkkokaupassa ja viihdekin on peräisin striimauspalveluista. Tästä syystä on tärkeämpää kuin koskaan suojata kotona käytettävät tietokoneet, älypuhelimet sekä tablettitietokoneet. Varsinkin oman yksityisyyden ja tietojen suojaaminen on tärkeää, sillä kukaan ei halua kotinsa sijainnin paljastuvan ulkopuolisille, jotka voivat käyttää tietoa hyväkseen. Tässä artikkelissa tutustutkin siihen, miten suojaat kotisi elektroniikan kyberuhkilta ja mitä hyötyä siitä on.

Sopivan ohjelmiston löytäminen

Ensinnäkin, kun haluat suojata laitteesi kotona, on oikeanlaisen ohjelmiston löytäminen tärkeää. Virustorjuntaohjelmistoja on monen hintaisia ja laatuisia, joten on syytä vertailla erilaisia vaihtoehtoja. Mikäli ei välttämättä halua maksaa virustorjunnasta, myös ilmainen virustorjunta on mahdollista. Yleensä ilmaiset ohjelmistot suojaavat laitteesi kaikilta perusuhkilta, mutta erikoisemmat ja tehokkaammat ominaisuudet puuttuvat.

Mikäli haluaa maksaa laitteidensa suojauksesta, on vertailtava erilaisia virustorjuntaohjelmistoja. Bitdefender on yksi suosituimmista ohjelmistoista, joka on onnistunut löytämään kultaisen keskitien asiakkaidensa palvelemisessa sekä laadun että hinnan puolesta. Ohjelmisto kiinnittää erityisen paljon huomiota juuri yksityisyytesi ja tietojesi suojaamiseen myös pimeän verkon puolella, jossa hakkerit yrittävät päästä käsiksi tietoihisi. On kuitenkin olemassa myös muita ohjelmistoja, joten mieti tarkkaan, miten paljon olet valmis maksamaan yksityisyydestäsi ja millaiset tarpeet sinulla on. Jos et esimerkiksi käytä älypuhelinta tärkeään asiointiin tai et omista sellaista, kannattaa valita halvempi pakkaus, joka ei tarjoa suojausta mobiililaitteille.

Suojaa kaikki laitteet

Toisekseen täytyy muistaa, että tietokone ei ole ainoa laite, jolla surffaat verkossa ja joka kaipaa suojausta kyberuhkilta. Myös älypuhelimet ja tablettitietokoneet kaipaavat suojausta verkon uhkilta. Vaikka suurin osa virustorjuntaohjelmistoista soveltuu käytettäväksi kaikilla laitteilla ja ohjelmistoilla, kannattaa silti varmistaa, että kyseinen ohjelmisto on erikoistunut juuri sinun laitteisiisi kohdistuviin uhkiin. Windows-laitteisiin, Android-puhelimiin ja iOS-järjestelmään kohdistuu hyvin erilaisia uhkia, joten on olennaista, että ohjelmisto on erikoistunut suojaamaan oikeanlaisilta uhkilta. Lisäksi Windows-järjestelmään kohdistuvat uhkat vaikuttavat myös iOS-järjestelmään, joten on hyvä, jos ohjelmisto suojaa molempiin järjestelmiin kohdistetuilta uhkilta samanaikaisesti.

Älypuhelimien suojaaminen on kenties jopa tärkeämpää kuin tietokoneen suojaaminen, sillä älypuhelimella saatetaan hoitaa enemmän asioita, koska puhelin kulkee mukana jatkuvasti. Varmista siis, että koko perheesi laitteet mukaan lukien älypuhelimet saavat mahdollisimman hyvän suojauksen.

Pidä tietosi turvassa

Tärkeintä laitteiden suojaamisessa on se, että pystyt suojaamaan tietosi ulkopuolisilta ja datavirtaasi on vaikeampaa päästä käsiksi, kun laitteesi on suojattu virustorjunnalla. Datavirrastasi löytyvät esimerkiksi salasanasi ja luottokorttitietosi, jotka voivat mahdollistaa arkaluontoisten tietojen tai jopa pankkitilisi hakkeroinnin. Varsinkin, jos luottokorttitiedot joutuvat vääriin käsiin, saattavat rahasi olla vaarassa.

Tietenkin, jos salasanasi ovat vaikeita arvata, on tileillesi hankalampi hakkeroida, mutta koska salasanat tallennetaan usein laitteelle, koska niitä kaikkia ei pysty muistamaan, voi niihin päästä käsiksi datasi kautta.

Piilota sijaintisi

Kun laitteita käyttää kotona, laitteiden datavirran lähde on tiedossa hakkereille. Oman kotiosoitteen suojaaminen on tärkeää monesta syystä, sillä se voi antaa rikollisille lisätietoja sinun henkilöllisyydestäsi. Lisäksi suojatessasi sijaintisi, pääset surffaamaan verkossa yksityisemmin, sillä VPN-yhteyden avulla voit siirtää sijaintisi minne tahansa, eikä datavirtaasi pääse helposti käsiksi.

Surffaa turvallisesti kotona

Koska vietämme suurimman osan ajasta kotona ja hoidamme arkipäivisiä tehtäviä verkossa, on laitteiden suojaaminen hyödyllistä. Mikäli haluat surffata kotona anonyymisti ja pitää huolta omien tietojesi turvallisuudesta, voit harkita virustorjuntaohjelmiston hankkimista kaikille laitteillesi. Koska ohjelmiston voi saada jopa ilmaiseksi tai hyvällä hinnalla, ei laitteiden suojaamisen pitäisi olla kovin haastavaa.

Author

Share